02 - Journey Along the Anduin

Description

Obtiažnosť (oficiálna/komunita): 4 / 5.3
Počet kariet: 47 (Nápor: 4, Zatratenie: 0)
Šanca na efekt tieňa: 44 %
Priemerné ohrozenie karty: 1.9


Úvod: Naposledy sme prechádzali Temným Hvozdom s naliehavou správou pre Pani Galadriel od kráľa Thranduila. Úspešne sa nám podarilo zabiť lesných pavúkov a iných nepriateľov a vymaniť sa z útoku nenásytnej Ungolianty. Úspešne sme vyšli z Temného Hvozdu a momentálne sa nachádzame na okraji hvozdu pri brehu rieky Anduiny... A tu sa dnešný scenár začína...


Taktika: Pre tento scenár som zvolil hrdinov Aragorn, Théodred, Éowyn a Denethor, Gimli, Thalin. Aragorn a Théodred je veľmi dobrá kombinácia hrdinov, pretože Théodred poskytuje po vyslaní na úlohu jednému hrdinovi, ktorý je poslaný na úlohu 1 zdroj a Aragorn sa po vyslaní na úlohu za tento zdroj vie náhle okamžite pripraviť. Éowyn je v tomto scenári jasná voľba, pretože sila vôle na úlohe je v tomto scenári nesmierne dôležitá. Denethor je hrdina s najvyššou obranou spomedzi hrdinov zo základnej sady (3 ) aj keď má len 3 , ale ma vynikajúcu akciu, kedy ak ho nebudeme v danom kole potrebovať na obranu a ostane na konci kola pripravený, môžeme ho vyčerpať a pozrieť vrchnú kartu z balíku stretnutia, ak sa nám táto karta nebude páčiť, môžeme ju navyše dať na úplný spodok balíku stretnutia. Gimli je výborný útočník, pretože za každé zranenie získava +1 a keďže nás v tomto scenári čakajú ťažký nepriatelia, jednoznačne sa nám zíde silný útočník. Thalina už poznáme z prvého scenára – udeľuje 1 zranenie každému odhalenému nepriateľovi z balíka stretnutia.

Tento scenár je strednej obťažnosti (4/10), avšak z kartami len z jednej základnej sady vie byť za určitých okolností poriadne náročný. V prvej fáze scenára sa musíme už od začiatku pripraviť na boj so silným nepriateľom. Musíme od začiatku hry dať do hry buď lacných spojencov, aby bránili Horského obra (čo nie je veľmi dobré, lebo všetky zranenia navyše musia byť udelené vo forme zvýšenia si ohrozenia) alebo najideálnejšie je vyzbrojiť Gimliho, napr. Zbrojou z citadely (získa + 4 a môže zobrať nebránený útok a navýšiť si silu útoku o 6-8 ) alebo Trpasličou sekerou a pod. Taktiež ak nepotiahneme na začiatku hry Zbroj z citadely je tu ešte jedna možnosť ako sa pohodlne zbaviť Horského obra a to tak, že na neho vrhneme doplnok Lesná pasca – tu však treba myslieť na to, že máme len jedného hrdinu zo sféry poznania a Lesná pasca nás vyjde 3 zdroje, takže to nie je úplne ideálna situácia, ale dá sa to vyriešiť aj týmto spôsobom. Ďalšia karta, ktorá by nám s útokom Horského obra mohla pomôcť je udalosť zo sféry taktiky Paráda, ktorá zablokuje jeho útok.

Ak sa vysporiadame úspešne s Horským obrom, tak v druhej časti scenára odhaľujeme o jednu kartu naviac, ale nevykonávajú sa skúšky stretnutia s nepriateľmi (každý hráč si však môže každé kolo dobrovoľne vziať do stretnutia s ním 1 nepriateľa). Táto časť scenára je takticky najnáročnejšia, pretože musíme ju čo najrýchlejšie prebehnúť (potrebných 16 žetónov postupu), zároveň musíme čo najviac nepriateľov zabiť a čo najviac si vyčistiť oblasť odhalenia, pretože záverečná tretia časť scenára vie byť zdrvujúca ak si prechod z karty úlohy 2B na 3A nenaplánujeme dobre. Totižto v záverečnej časti scenára sa už ďalšie karty vo fáze úlohy síce neodhaľujú, ale problém spočíva v tom, že sa okamžite odhalia ďalšie 2 karty za každého hráča v hre – čo môže mať fatálne následky ak máme nejaké zranenia na hrdinoch a prídu nepríjemné zrady, ktoré udeľujú zranenia vyčerpaným postavám alebo všetkým postavám v hre. Každopádne herná mechanika je veľmi pekná v tomto scenári a na záver nám síce už netreba žiadny žetón postupu, ale musíme zabiť VŠETKÝCH nepriateľov v hre, aby sme im úspešne unikli.

Na záver vás ešte musím upozorniť, že v tomto scenári je dobré držať hodnotu ohrozenia po celý čas (ak je to možné) pod 35. Veľa kariet zrád trestá hráčov, ktorý majú ohrozenie 35 alebo viac.


FAQ: 1. Ak pošlem na úlohu spoločne Aragorna aj Théodreda, môžem využiť Théodredovú reakciu a dať 1 zdroj Aragornovi a okamžite použiť tento zdroj, aby som Aragorna pripravil?
Áno. Postavy sa na začiatku fázy úlohy posielajú na úlohu spoločne naraz. Ak nastáva situácia, kedy sa spustí viacero reakcií naraz, hráč sa sám rozhodne v akom poradí sa reakcie spustia. (Caleb)


2. Eastern Crows (Vrany z východu) + Thalin.
Kľúčové slovo Nápor sa nevyhodnotí, ak je nepriateľ odhalený z balíku stretnutia a Thalin mu udelí 1 zranenie a zabije ho týmto spôsobom. Povinný efekt však stále platí a Vrany z východu sa musia zamiešať do balíku stretnutia po takomto porazení. Povinný efekt sa nespúšťa, ak Vrany z východu prídu ako karta tieňa.


Video z hrania: UŽ ČOSKORO (COMING SOON)

0 comments